Bevallom, én azért is szerettem volna minél hamarabb áldott állapotba kerülni, hogy végre magamra ölthessem a régen vágyott terhes rucikat: kertésznadrágokat, állítható derékméretű nadrágokat, ruhákat és egyéb kiegészítőket. Amikor aztán végre pozitív lett a terhességi tesztem, az első utam a kismama boltba vezetett. Szert tettem életem első kismama nadrágjára. Bár még semmi sem látszott rajtam, én mégis rettentő nagy büszkeséggel léptem be a boltba, és választottam ki a megfelelő ruhadarabot. Aztán hitetlenkedve néztem a nadrág derekába varrt állítható szalagot. Úgy gondoltam, nekem sosem lesz szükségem arra, hogy a legszélesebbre állítsam. Végül, hamarabb, mint gondoltam, eljött az a nap is.

A kismama ruhák kiválasztásánál elődleges szempont, hogy kényelmes legyen és praktikus. Szerencsére manapság ez már együtt járhat az esztétikussággal is. Ma már nincsenek a kismamák arra kárhoztatva, hogy zsákruhába öltözve hordják ki „szerelmetes magzatukat”. Széles a választék. Mindenki találhat stílusának és pénztárcájának megfelelő „darabokat”. Így akár azt is megtehetjük, hogy semmit sem változtatunk addigi öltözködési stílusunkon. Igaz, hogy a terhesség csak kilenc hónap, és talán luxusnak látszik több garnitúra ruhát bevásárolni. Ne felejtsük el azonban, hogy ez a kilenc hónap az egyik legmeghatározóbb és legproduktívabb időszaka életünknek, hiszen egy kisembernek adunk életet. Ugyan nem a ruha teszi az embert, de egy csinos öltözet sokat dob az ember hangulatán. Terhes nőnek sosem javasolnám, hogy feketébe öltözzön, inkább válasszunk színes vidám ruhákat. Az se baj, ha egy picit eltér az addig megszokott viseleteinktől. Sokszor maga a baba is „üzeni”, hogy mit vegyünk fel, ő milyen mamira vágyik.  Én például az első terhességemnél, amikor a kislányomat hordtam, szinte csak szoknyában éreztem jól magamat, míg a második babánál, amikor kisfiam született, főleg nadrágokat és sportos ruhákat viseltem.

Egy kisbaba születése megváltoztatja az ember életstílusát is. Előfordulhat, hogy az addig „pörgős” inkább „férfivilágban”, hivatalban, cégnél tevékenykedő kismamának nehezére esik a gyors váltás és idegenül érzi magát a pelenkázó asztalnál. Öltözködésünkkel belső világunkra is hatással lehetünk Elképzelhető, hogy a szoknya viselete közelebb hozza magunkhoz a hagyományos női szerepeket, és a szigorú nadrág kosztüm helyet hordott bohókás, színes kertészgatyó közelebb vihet minket saját gyermekkorunkhoz és ez által a szívünk alatt hordott babához is közelebb kerülhetünk.

Ilyenkor tavasszal a legfontosabb, hogy rétegesen öltözködjünk. Áldott állapotban gyakoriak a hőhullámok, ezért jó, ha van mit levenni. Mindig legyen nálunk egy pulcsi vagy kötött kabát, de ne sajnáljuk az időt és a fáradságot (különösen a 8-9. hónapban, amikor levegőt venni is nehéz) arra, hogy levegyük azokat, ha úgy érezzük melegünk van. Egy-egy időben levett pulcsi nagyobb kellemetlenségtől s megkímélhet minket.

Amikor alsóneműt választunk, elsősorban a kényelem számítson (tanga bugyira ráérünk majd a szülés után). A bugyi vagy a has aljáig érjen, vagy teljesen ráhúzható legyen a hasra. Semmiképpen ne legyen szűk, és ne vágjon sehol. Ha az esti lefekvésnél meglátszik a nyoma a bőrön, akkor az annak a jele, hogy túl kicsi és sürgősen szerezzünk be másikat. Lehetőleg természetesen anyagból, hogy engedje szellőzni az intim részeket. Ugyanez a helyzet a harisnyával. Igyekezzünk több számmal nagyobb méretet választani, vagy tegyünk szert egy-két állítható derekú darabra. Aztán, ahogy az időjárás engedi, igyekezzünk minél előbb megszabadulni tőle.

Melltartóból is érdemes 2-3 nagyobb méretűt beszerezni. Szoptatós (lecsatolható mellrészes) melltartót elég a szülés után vásárolni, mert a tej belövellésekor nagyot nő a mell és így elképzelhető, hogy 1-2 számmal nagyobbat kell majd hordanunk.

Terhességünk alatt mindenképpen kerüljük a szűk ruhákat. Engedjük, hogy a magzat kinyújtózkodjon „házikójában”. Hasznos, ha már a terhesség elején beszerzünk egy-két nagyobb ruhadarabot. Már az első 3 hónapban, sokszor tapasztalható, a méh tágulása és a belek elrendeződése miatt, duplájára dagad a has. Ilyenkor még nem a baba mérete látszik, hanem a szelek növelik meg a hasat. Aztán ez általában reggelre „visszamegy”. Nagyon kellemetlen, amikor az ember elindul reggel egy szűk nadrágban, és estére már kigombolva is szorítja. Ezért praktikusak a derekukon állítható modellek, mert reggel szűkebbre, estére bővebbre lehet őket szabályozni. Ezek nem csak a terhesség idején hordhatóak, hiszen a szülés után közvetlenül még nem rendeződik vissza a pocak eredeti mérete, ezért ezek a ruhadarabok még kényelmesen alkalmazhatók. Egybe varrt ruhából érdemes gombosat választanunk, így később a szoptatásnál is tudjuk majd hordani azokat.

Felsőruházatból (trikó, blúz, pulóver) viszont nem kell feltétlenül 2 számmal nagyobbat hordani. Persze itt sem jó, ha túl szűk valami, de nyugodtan felvehetünk csinos, a pocak méretét és alakját megmutató darabokat. Minél színesebb annál jobb!

Lábbelinél alapszabály a kényelem! A nők lába a hormonváltozás miatt sokszor 1-2 számot is megnőhet a terhesség alatt. Ezért ne csodálkozzunk, ha szorít az addig kényelmes cipő. Különösen a terhesség harmadik harmadában, amikor már nehezére esik az embernek, hogy lehajoljon bekötni a cipőjét, praktikus, ha tépőzáras, vagy bebújós cipőt hordunk. Semmiképpen ne legyen túl magas a sarka, legyen benne biztonságos a járás, hiszen a testséma változással sokszor labilisabbá válik a járás is.

Jó, ha öltözködésünk is segíti érzelmi ráhangolódásunkat a baba várására, valamint hozzásegít minket, hogy minél jobb hangulatban teljen ez az örömteli várakozás.