Babavárás nyáron

Szerencsére hozzám kegyesek voltak az égiek, és bár Bálint fiammal nyár derekán voltam nagy pocakos, elkerült a hőség és a kánikula. Így én a nyári terhességet, javarészt áldásos oldaláról ismertem meg.

A nyári kismama-lét pozitív oldalához tartozik, hogy nem kell sok gondot fordítani a ruházkodásra. Elég egy jó bő, szellős ruha, egy bő póló és máris kész a nyári ruhatár.  A kismamák táplálkozásában elengedhetetlenül fontos, vitaminban, ásványi anyagban, és rostban gazdag, gyümölcsökért, zöldségekért sem kell irdatlanul sok anyagi áldozatot hozni. Elég meglátogatni a szomszéd ringló fáját és máris megvan a napi, C vitamin szükséglet.

Kinek ne esne jól egy nagy pohár hűvös ásványvíz, vagy egy adag hűsítő fagylaltkehely. Ez utóbbival, azért nem árt vigyázni, nehogy fenn akadjunk nőgyógyászunk kilófigyelő hálóján.

Nyárom azért is lehet kellemes a terhesség, mert a család többi tagja is nagy eséllyel tölti ilyenkor szabadságát, és ki ne segítene egy nagy pocakos várandós hölgynek, kényét kedvét kiszolgálni. Vagy, ha ugyan azt azért nem is, legalább be-be segíthetnek a háztartásban, vagy a nagyobb gyerekek ellátásában. Így több időnk lehet élvezni a szabad levegőt.

Azonban mielőtt teljesen ellazulnánk, és már-már óvatlanná válnánk, hagy hívjam fel a figyelmüket a nyári terhesség bizonyos veszélyeire, melyek kivédésével, valóban gondtalanná varázsolható ez az időszak.

Fontos tudni, hogy a várandósság alatt megemelkedik a nők természetes testhőmérséklete. Ezért a forróság, a kánikula fokozottan megviselheti szervezetüket. A meleg levegő, a magasabb páratartalom nemcsak kívülről ér bennünket, hanem szervezetünk belülről is melegít. Ennek köszönhető, hogy a terhes nőknek sokszor csökken a melegtűrő képessége, és hamarabb környékezi őket a rosszullét, mint annak előtte. Ezért kánikulában, ajánlatos minél többet a hűs, vagy mesterségesen klimatizált szobában tölteni.

Amennyiben nincs lehetőség a hűvös szobába „menekülni” a nagy meleg elöl, érdemes vizes ruhát teríteni a nyak hátsó részére, a homlokra és a fejtetőre. Így kívülről hűsíthetjük szervezetünket.Terhességben egyébként is gyakoribb az izzadás, ez hőségben csak fokozódik.  

A kiszáradás veszélyének elkerülése miatt, jobban figyeljünk oda a folyadék és az elektrolit, ásványi anyag tartalom bevitelére a szervezetbe. A legjobb, ha hideg, de nem fagyos, ásványvizet fogyasztunk, de ihatunk tejet, gyümölcsleveket, és egyéb manapság divatos un. „sportitalokat” is. De ehetünk lédús gyümölcsöket, pl. a görögdinnyét, narancsot, stb. melyek magas vitamin és folyadék tartalmúak.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy ne igyunk túl sokat se! Ugyanis a túl nagy mennyiségű folyadék, felhígíthatja szervezetünk elektrolit tartalmát, és ez jó esetben csak fáradságot, rosszabb esetben izom görcsöket, de akár ájulást is okozhat. Az ideális folyadék bevitelt a szakemberek 2-4 literben határozzák meg. Fontos, hogy amint csak egy picit is szomjasak vagyunk, azonnal igyunk, mert ez az érzés már arra utal, hogy kezdünk kiszáradni. Mindig legyen nálunk egy flakon ásványvíz, hogy a folyadékot egész nap fokozatosan pótolhassuk!

A déli órákban 11-15 óráig, ha lehet ne sokat töltsünk a szabadban. Fejünkön mindig viseljünk napvédő kalapot. Lehetőleg széles karimájút. Kerüljük a közvetlen napozást, mindig használjunk magas faktorú nap védő krémet, hogy elkerüljük az un. terhességi foltokat. A terhességi foltok, hasonló módon képződnek, mint a szeplők. A nap hatására a pigmentek nem egyenletesen barnítják a bőrt, hanem nagyobb foltokat képeznek az arcon, ami nem igazán esztétikus.

A tipikus nyári programokat, mint pl. úszás, fürdőzés természetesen nem kell kihagynunk. Sőt!

A víz hűsítő hatása kifejezetten áldásos. Azon kívül a vízben tapasztalható súlytalansági érzés, kifejezetten mozgékonnyá teheti a szárazföldöm már-már elnehezült utolsó idős kismamákat is. Azonban mielőtt belevetnénk magunkat a vizisport örömeibe, fontos tisztában lennünk néhány alapszabállyal. Csak ellenőrizhető minőségű medencét, vagy természetes vizeket használjunk úszás céljára.

A terhes nőkre fokozott veszély jelentenek, a mesterséges vizekben (úszómedencékben, pancsolókban) tenyésző baktériumok, gombák. A terhesség utolsó harmadában, sokszor már kezd nyílni a méhszáj, ami teljesen természetes jelenség, a kisbaba egészségére nem jelent veszélyt. Azonban, a medencében tenyésző baktériumok könnyebben feljuthatnak a babáig, és akár koraszülést és egyéb nem kívánatos bonyodalmat okozhatnak.

A természetes vizekben (folyókban, tisztavizű tavakban, tengerben, óceánban) nem kell félnünk az efféle fertőzésektől. (Persze a különböző „kacsaúsztató” jellegű pancsoló tavakra, mindez nem vonatkozik). Annak ellenére, hogy nem érezzük, hogy izzadunk, fontos, hogy úszás közben is folyton pótoljuk a folyadék mennyiséget szervezetünkben.

Egész testünkre használjunk napvédő krémet, és természetesen ennek a sportnak se a nap legmelegebb óráiban hódoljunk. Ha mindezeket betartjuk, jöhet vizi – airobic, a baba és a mama örömére!

Fontos, hogy ne blokkoljuk szervezetünk természetes hő leadását a bőrön keresztül! Érdemes, minél természetesebb, pl. lenvászon, anyagból készült ruhákat hordani. Ebben az időszakban kerüljük a nylon és a műszálas ruhákat, hordjunk pamut alsóneműt.A nyári terhességek egyik fő megkeserítője lehet a lábdagadás.

Végezetül álljon itt néhány jó tanács, hogy mit tehetünk, a kellemetlen tünetek megelőzésre, illetve enyhítésére.

  1. Iktasson be 30-40 perces pihenőket mindennapjaiba. Feküdjön le kényelmesen, és lábait polcolja fel, párnákkal vagy takarókkal.
  2. Mindig nagyon kényelmes cipőt viseljen, 1-2 számmal nagyobbat is akár.
  3. Igyekezzen minél többet sétálni, reggelente, vagy délután, amikor már lefelé megy a nap.
  4. Ne álljon sokat egyhelyben.
  5. Csökkentse a só bevitelét szervezetébe, de semmiképpen se a nullára, hiszen a só jódtartalma elengedhetetlenül szükséges a magzat egészséges fejlődése szempontjából.

Remélem, hogy a fent említett tanácsok, segítségével sikerül a nyári terhesség örömeire koncentrálniuk, és ügyesen ki tudják használni a jó idő, a szabadság lehetőségeit.

Napimami.hu / Regős Judit