Külföldön terhesen

 

Bevallom mindig is irigykedve csodáltam azokat a kismama társaimat, akik terhesen elmertek utazni, valamelyik külföldi országba.

De valójában: merészség, vagy vakmerőség terhesen útra kelni?

A következőkben, erre a kérdésre keresem a választ.

 

Mikor utazzunk?

A szakértők véleménye megegyezik abban, hogy a terhesség első nyolc hónapjában, egy egészségesen alakuló terhességnél, nincsen különösebb kockázata egy külföldi utazásnak. Azonban minden utazás előtt konzultáljon a kezelő orvosával, a következő kérésekben:

  • milyen messzire szándékozik elutazni és mennyi időre,
  • milyen formáját választja az utazásnak (autó, repülő, vonat, busz, hajó),
  • milyen tevékenységeket kerüljön az utazás alatt (pl. hegymászás), vagy mit ne felejtsen el feltétlenül megtenni (pl. séta).

 

A terhesség második trimeszterének választása (13-18.hét), a legoptimálisabb időszak, egy távolabbi utazásra. Ilyenkor általában már elmúlnak a terhességgel járó kellemetlen rosszullétek, émelygések, a baba biztonságosan elhelyezkedett az anyaméhben, de még nem növekedett akkorára, hogy jelentősen gátolja a szabad mozgást.

A terhesség 36.- hete után, már kifejezetten nem ajánlott az utazás, hiszen onnantól kezdve már szinte bármikor megszülethet a baba.

 

 

Fontos, hogy figyelembe vegyük az egészségi állapotunkat!

Szintén nem ajánlott az utazás, ha az anyának terhességi cukorbetegsége van, ami állandó orvosi felülvizsgálatot igényel, magas a vérnyomása, vagy egyéb okból számít veszélyeztetett terhesnek.

Amikor külföldre utazunk feltétlenül meg kell győződnünk róla, hogy érvényes-e az adott országban, az egészségügyi biztosításunk. A megérkezés után nem árt bejelentkeznünk a magyar nagykövetségre sem, biztos, ami biztos alapon, minden eshetőséggel számolva. Mindenképpen vigyünk magunkkal minden orvosi papírt, leletet a terhességünkkel kapcsolatban. Mindig legyen Nálunk megfelelő, vitaminban és rostban gazdag rágcsálni való, valamint szőlőcukor és természetesen folyadék.

 

 

Mivel utazzunk?

Fontos, hogy kellőképpen előkészüljünk az utazáshoz. Válasszuk ki az uticélnak legmegfelelőbb közlekedési eszközt.Amennyiben autóval indulunk útnak, 6 óránál többet ne utazzunk egy nap. 1-2 óránként álljunk meg pihenni, mozogjunk, sétáljunk egy kicsit, nyújtóztassuk meg tagjainkat.  Ügyeljünk a biztonságra! Mindig használjunk biztonsági övet, lehetőleg olyat, ami direkt terheseknek lett kifejlesztve és nem nyomja a hasunkat. Az autó ülését állítsuk a lehető legtávolabb a szélvédőtől, így a lábainkat is kényelmesebben ki tudjuk nyújtani, és egy esetleges balesetnél kinyíló légzsák sem üt akkorát.

Várandósan, a legkevésbé ajánlott, a hosszú társas utazás busszal. Amennyiben mégis elkerülhetetlen az út, mindenképpen közöljük a vezetővel még indulás előtt, hogy babát várunk, és kérjük meg, hogy a lehető leggyakrabban álljon meg pihenni. Lehetőleg, csak olyan busszal induljunk útnak, ahol illemhelység is van a „fedélzeten”.

Talán vonattal a legkényelmesebb az utazás, hiszen ott lehetőség van sétálni egyet, menet közben felállhatunk, nyújtózkodhatunk, és, ha úgy hozza a szükség, még ma mosdóba is ki tudunk menni.

Mégis: külföldre a leggyakrabban repülővel utazunk. Mielőtt azonban megvennénk a jegyet, feltétlenül tájékozódjunk arról, hogy milyen a légitársaság szabályzata a terhes nők utaztatásával kapcsolatban. A legtöbb légitársaságnál nem akadály, ha valaki várandós, azonban orvosi szakvéleményt sok esetben kérnek. A 36. hét után viszont, tudomásom szerint nem engedélyezett a repülés. A kényelmes utazás szempontjából, olyan helyet érdemes választani, ahol kényelmesen ki tudjuk nyújtani a lábunkat (ilyenkor nem érdemes, legbelülre, az ablak mellé jegyet venni). Hosszabb repülős utazásnál is érvényes, hogy 1-2 óránként fel kell állni, és át kell mozgatni magunkat. Különösen a lábakra kell odafigyelni, hogy nehogy bedagadjon a sok lógatástól, és ödémás legyen.

Fontos, hogy rétegesen öltözködjünk, mert a repülőn gyakran változik a hőmérséklet. Sok-sok folyadékot igyunk, hiszen a repülő levegője nagyon száraz. Vigyázzunk az étkezéssel, inkább többször, kevesebbet együnk. Megérkezés után ne spóroljunk a pihenéssel, feküdjünk le, polcoljuk fel a lábunkat, nehogy az utazás túlságosan megviselje szervezetünket.

 

Hogyan étkezzünk, mit igyunk?

A legtöbb külföldi országban (különösen a déli országokban), jobban tesszük, ha nem fogyasztunk csap vizet, de még jégkockát sem. Igyunk inkább ásványvizet, vagy üdítőket. A tej ivása előtt mindig győződjünk meg róla, hogy megfelelően pasztörizált-e.

A fogmosáshoz használhatunk csapvizet, mert a legtöbb fogkrém tartalmaz antibakteriális hatóanyagot.

Nagyon figyeljünk oda, hogy mit eszünk. Különösen tengerparti országokban kecsegtető a frissen fogott hal, rák, tengeri herkenytyű. Ilyeneket semmi esetben ne fogyasszunk. Ugyanez a szabály vonatkozik a különböző utcai árusokra is. Csak ellenőrzött helyről (szálloda konyhája, nagyobb áruház láncok termékei) származó ételeket fogyasszunk. Egy kismamának egy ártatlan gyomorrontás, sokkal több problémát jelenthet, mint általában.  A hasmenéssel, hányással járó betegség, kiszáríthatja a szervezetet, ami csökkenti a vérnyomást és ez negatív hatást gyakorol a magzatot tápláló méhlepényre. Egyszóval nem érdemes egy izgalmas falatért kockáztatni az egészségünket.

 

Kirándulás, programszervezés 

Amikor várandósan utazást és programot szervezünk, legyünk mindig a lehető legrugalmasabbak, a tekintetben, hogy a program mindig az adott napon megélt testi és lelki állapotnak megfelelő legyen. A feleslegesen átélt stressztől csak egy jól megtervezett, mégis bármikor módosítható program védhet meg. Készüljünk fel arra, hogy utazási szokásaink ebben az állapotunkban, megváltozhatnak. Lehet, hogy ez idáig egy napba tudtuk sűríteni a múzeum látogatást, a város nézést, a vacsorát, a színházat, és utána még egy esti séta is belefért, most viszont már az idegen, otthonról távoli hely is elfáraszt bennünket. Semmi baj nincs ezzel. Mindent lehet másképp csinálni!

Talán érdemes egy kellemes tengerparti üdülővárost választani úti célul, ahol kényelmesen lehet szenderegni az árnyékban, fürdeni a „habokban”, és sétálni esténként a tengerparton. Figyelve természetesen a nyári nap minden veszélyeire!

 

Összefoglalva: terhességünk első két trimeszterében, kellő tájékozottsággal, felkészüléssel és fegyelmezettséggel bátran utazhatunk, akár külföldre is. Eltölthetünk párunkkal egy „utolsó” gyermektelen romantikus nyaralást valamelyik számunkra kedves országban, így a gyermek születése utáni fáradságos időszakban lesz mire emlékezni, lesz miből erőt meríteni.

 

Napimami.hu / Regős Judit