A sírásról

Minden csecsemő a saját anyukájára van a legnagyobb, un. alarmírozó hatással. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy számunkra elviselhetetlen hosszabb ideig hallgatni Szemünk Fénye sírását, szinte zsigeri késztetést érzünk, hogy azonnal cselekedjünk, és kitaláljunk valami gyógyírt a sírás megszüntetésére. Ezzel segít a természet az újszülötteknek abban, hogy szükségleteik mielőbb kielégítésre kerüljenek. Mindeközben ki ne állta volna már ki a kínok-kínját miközben legjobb igyekezete ellenére sem sikerült gyermeke vigasztalhatatlan sírását csillapítani. Ilyenkor jól jönne egy baba-mama szótár, amit csak lekapnánk a polcról, és máris megoldódna minden. Szótár hiányában azonban jó, ha tudjuk, hogy a kisbaba az édesanyja tükörképe. Tehát sokszor azt az érzést tükrözi vissza számunkra, amit mi érzünk egy ilyen átvirrasztott éjszaka alatt. Minél jobban elkeseredünk a tehetetlenségünktől ő annál elkeseredettebben és riadtabban fog sírni, ez az ördögi kör csak akkor fog abba maradni, ha kétségbeesés helyett (vagy közben), megpróbáljuk megérteni gyermekünk sírásának az okát.

Már egészen újszülött babák képesek különböző érzelmeket kifejezni sírásukkal. Akinek volt már újszülött gyereke biztosan egyet ért velem ebben. Másképp sírnak, amikor éhesek, másképp, ha fáj a hasuk, ha álmosak, de nem tudnak aludni, ha megijednek, vagy félnek valamitől, vagy „csak” a mamit akarják, de azonnal. Azonban, ahhoz, hogy megértsük, hogy mit akar gyermekünk sírásával a tudomásunkra hozni, idő kell. Nem várhatjuk el magunktól hogy már az első hetekben perfekt „babalógosok” (babanyelv fordítók) legyünk. Hagyjunk magunknak időt, és főleg nyugodjunk meg, az újszülöttek legfőbb kommunikációs eszköze a sírás.

A kisbaba sírásának általában valamilyen kellemetlen érzését hozza a tudomásunkra. Amikor ráhangolódunk a sírására, hamar megtanuljuk azt is, hogyan tudjuk megnyugtatni.

  1. Éhes vagyok sírás

Ha éhes, a kisbabánk, ismétlődő sírással jelez. Sír, majd egy pillanatra abbahagyja, levegőt vesz, újra sír, újra levegőt vesz, és folytatja, míg nem kap enni. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha megetetjük, akkor is, ha az aktuális periódus még telt el az utolsó etetés óta. A kisbaba sem szabályos időközökben éhezik meg, hiszen nem egyforma mennyiségeket eszik, ugyanúgy, ahogyan mi, felnőttek sem.

  1. Tegyél tisztába sírás

Előfordul, hogy a kisbabákat zavarja, ha tele a pelusuk, és szeretnék, ha valaki, legtöbbször a mami, tisztába tenné őket. A sírás ilyenkor halkan indul, majd egyre erősödik, a baba egyre hangosabban sír. Mocorog az ágyában, jelzi, hogy valami nem komfortos. Ilyenkor egyszerű a megoldás. Tegyük őt tisztába, és minden megoldódik.

  1. Fáj a pocakom, vagy valami más testrészem sírás

Fájdalmam van – ez a sírás éles, szinte sikító. Valószínűleg könnyen megkülönböztethető a többi sírástól. Minden csecsemő sír, ha fáj valamije. Ilyenkor levegő után kapkod, és újra elkezd sikítani. Addig ne nyugodjunk meg, amíg meg nem találtuk és meg nem szüntettük a fájdalma okozóját.

  1. Foglalkozzatok velem sírás

A kisbabák is szoktak unatkozni, ha nem találnak semmi „elfoglaltságot”. A sírásuk ilyenkor figyelem felkeltésre szolgál, így inkább kiáltozásra hasonlít, mint sírásra. Ha sírásba hajlik, akkor szomorú, és nem haragos a sírása. Ezt mindaddig folytatja, míg nem játszanak vele, vagy nem foglalkoznak vele.

  1. Megijedtem, segítség!- sírás

A kisbabák gyakran miden látszólagos előzmény nélkül megijedhetnek. Gondoljunk csak bele: számukra még ismeretlen az egész világ, és benne a saját teste működése is megismerést igényel. Ez a sírás mindig hírtelen éles rögtön sivító hangon jelentkezik Ilyenkor nincs más teendő hagyjunk ott csapot – papot és kapjuk ölünkbe csemeténket, és szorosan öleljük magunkhoz, dúdoljunk neki, ringassuk, amíg meg nem nyugszik. Az énekhang megnyugtatóan hat a babára. Átölelve és ringatva hamarabb megnyugszik, ha hangunk lágy, halk és a dalban sok az ismétlés. Ne akarjuk túlkiabálni a síró csecsemőt, mert annál hangosabban sír. Ha lehalkítjuk a hangunkat, ő is lecsendesedik, hogy jobban hallja az éneket.

  1. Nyűgös vagyok, altass el sírás

Előfordul, hogy a kisbaba nagyon fáradt, mégis tiltakozik az alvás ellen. Nyafog, mérgelődik, nem találja a helyét, a fejecskéje előre bukik, a szemét és az arcocskáját dörzsöli az öklével. Ilyenkor vegyük a karunkba, és ringassuk el, amíg el nem alszik.

  1. Beteg vagyok sírás

Amikor már mindent végig próbáltunk, és a kicsi sírása nem csillapodik, betegségre kell gondolnunk. Rossz lehet a közérzete már akkor is, amikor egyéb jelek (láz, orrocskája folyik, vagy eldugul) még nem tapasztalhatók. A betegséget jelző sírás lehet éles, és általában letargikus, fásult mozgás kíséri. Betegség gyanúja esetén mindig hívjunk orvost.

Hadd nyugtassak meg mindenkit: egy kis idő elteltével a minden anyuka különbséget tud tenni gyermeke különböző finom sírásai között. Mire a baba eléri az 1-2 hetes kort, a szülő már hozzászokik a sírás különböző hangszíneihez, intenzitásához és hangerejéhez.

Az újszülöttet nem érdemes sokáig sírni hagyni, – bármi legyen is az oka -, mert az újszülött órákon át képes sírni, ha egyszer igazán rázendít. Valamiféleképpen érdemes minél előbb megnyugtatni, mert ha nagyon beleéli magát a sírásba, már nem is fog emlékezni arra, igazából miért is kezdett el sírni. Az első két perc után már lendületből sír, és sokkal nehezebben fog lecsendesedni. Ranschburg Jenő, gyermekpszichológus szerint egy anya kb. hét percig bírja sírni hagyni csecsemőjét, és aztán így is-úgy is ölbe kapja. Ezzel egyszersmind hisztire is szoktatja őt. Megtanítja neki, hogy csupán sírnia kell egy bizonyos ideig, aztán minden úgy lesz, ahogy ő akarja. Szerinte ezért jobb, ha ahogy módunkban áll, önszántunkból, azonnal megnyugtatjuk szomorkodó csecsemőnket, mert így a saját döntésünk alapján cselekszünk.

Ne féljünk attól, hogy elkényeztetjük babánkat, ha rögtön reagálunk sírására, vagy szomorú arcocskáját komolyan vesszük. Ez nem így van. A fejlődésnek különböző szakaszai vannak, és közülük első a bizalom kialakulása. A baba megtanul bízni szüleiben élete első néhány hónapjában, amikor azok minden egyes alkalommal kielégítik igényeit. A babának nagyobb szüksége van szeretetünkre, mint bármi másra a világon!