Az anyaság is lehet karrier

Az általános közfelfogással ellentétben, a karrierépítés nem feltétlenül csak a munka területén elért sikerekről, pénzkeresésről, hatalomról szól. Sokkal inkább a kedvelt tevékenységek megtalálásáról és a különböző szerepek összehangolásáról, valamint az ehhez szükséges értékes tudás megszerzéséről. Vagyis arról, hogy megtaláljuk-e magunkat a munkánkban, az életben a számításunkat, sikerül-e kiegyensúlyozottan, önmagunkkal és a világgal harmóniában élnünk. Karrier lehet az is, ha valaki egyszerűen szereti a munkáját, és mellette még jut ideje a gyermeknevelésre is. De az is, ha valaki úgy dönt, hogy az anyaságban teljesedik ki.

Mit jelent az anyai karrierterv?

Bárhogy is alakul az életünk nagyon fontos, hogy rendelkezzünk, ún. karriertervvel. Nehéz ugyan előre tervezni, mégis tanácsos időnként átgondolni, egy-öt-tíz év múlva hol, és milyen körülmények között képzeljük el magunkat, és családunkat.

A tudatos karrierépítés nem csupán azt jelenti, hogyan juthatok feljebb a céges ranglétrán, hanem elsősorban azt, hogyan tudok alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz, hogyan tudok könnyebben váltani. Mennyire vagyok képességeim tudatában, és mennyire tudom elfogadni motivációimat, szándékaimat, és azt, hogy ezek is folytonos mozgásban vannak. Semmi sem állandó, és minden viszonylagos. Anyai karrierterv hiányában könnyen előfordulhat, hogy az anya – gyermek, vagy a párkapcsolati viszony szenved csorbát.

Anyává válni

Amikor egy férfi és egy nő egymásba szeret, és még nincsen gyermekük, egészen másképp zajlik az életük. Természetes, hogy mind a ketten munkát vállalnak, és együtt rendezik be az otthonukat. Az első gyermek megszületésével azonban minden megváltozik. Már nem csupán, mint férfi és nő, vesznek részt a kapcsolatban: megjelenik az új, a szülőtársi viszony. Ezek az új szerepek más-más kihívást jelentenek a felek életében. Amíg a nő anyává válásával természetszerűen egy darabig kiesik a munkaerő piacról, addig a férfira az apává válás nincs ilyen hatással. A munkahelyi elismeréseket a nőknél egy darabig biztosan kárpótolja gyermekük odaadó ragaszkodása, és az, hogy főszereplővé válhatnak az életükben. Az otthoni tevékenységek, házimunka végzése, gyermeknevelés nem minden nőt elégít ki teljes mértékben. Vannak, akik hamarabb, és vannak, akik később érzik szükségét, hogy a családi tűzhely mellől visszatérjenek a munka világába. Sok nőnél bűntudatot kelt, hogy úgy érzik, túl hamar mennek vissza dolgozni, míg mások a Gyes három évének letelte után is kitűnően érzik magukat otthon gyermekükkel. Mind két esetben elengedhetetlenül szükséges az anyai karrierterv. Fontos az „anya” a „dolgozó nő”, a „feleség”, és a „háziasszony” szerepének összeegyeztetése. Nem jó másokhoz hasonlítani magunkat. Jobb saját elképzelésünk, szándékunk szerint, a lehetőségekhez képest kihozni a legtöbbet magunkból.

Az „elég jó anya” fogalma

A gyerekeknek nem „jól teljesítő minta-anyákra” van szükségük. Elég, ha az anya „elég jó”. Ami azt jelenti, hogy elégedett magával, környezetével, és a világgal harmóniában él.

Persze nem könnyű mindenhol – otthon, a munkahelyen, a házasságban – azt teljesíteni, amit az ember elvár magától. Fontos tudni, hogy gyermekeknek életkoruk és fejlődési szintjük szerint más és más a kötődési szükségletük. Ez azt jelenti, hogy míg az első hat hónapban létszükségletük az anya (vagy más, őt helyettesítő személy) csaknem állandó jelenléte, a későbbiekben fokozatosan lazul ez a szoros kötés, az anyának lehetősége nyílik, hogy erőit egy picit átcsoportosítsa a munka világába. A „munka világáról” beszélve, fel szeretném hívni a figyelmet el Ric Edelmann, neves amerikai pénzügyi elemző számításira, melyek szerint egy anya lényegében 24 órás műszakban dolgozik, s ezért évente 508 700 $ fizetést érdemelne. Ez az összeg átszámítva csaknem 10 millió Ft/hó! Most ne kezdjük ezt összehasonlítani a magyarországi gyermeknevelési támogatás összegével. Csupán azt kívántam jelezni, hogy a gyermekneveléssel és háztartással töltött idő épp olyan – ha nem megerőltetőbb – munka, mint egy cégnél végzett feladat.

Aki az anyaságot választja karrierjének

Fontos, hogy, ha valaki úgy dönt, hogy az anyaságot választja karrierjének, legyen ez a döntés átgondolt. Érezze ezt ténylegesen a saját útjának, ne kényszerű elvárásnak. Tartsa szem előtt, hogy gyermeke egyszer felnő majd, és a szülő feladata segíteni ezt a folyamatot.

Aki az anyaság mellett munkahelyi karriert is épít

Akinek hiányzik a munka, merje azt is „bevállalni”. Szervezze meg családja életét. Nézzen körül, hogy kire számíthat a családban. Vannak-e „hadra fogható” nagyszülők. Ha teheti, vegyen fel babysittert. Ne felejtse el azonban, hogy az egyenjogúság nem jelent egyformaságot! Ne várjuk el férjünktől, hogy női szerepeinket átvegye tőlünk. És: a munka világában sem kell feltétlenül „elférfiasodni”. Nők és férfiak – kívülről sem vagyunk egyformák, belülről miért lennénk azok?

Az anyai-női karriertervezésben nyugodtan kérhetünk tanácsot is! Fordulhatunk szakemberhez, családi tanácsadóhoz.

Amennyiben érdekel az, hogy hogy lehet megfelelni egyszerre anya, nő, dolgozó nő, barátnő, stb. szerepben és szívesen hallanál Regős Judit, Napimamitól a témában egy előadást, gyere el a május 7-i ingyenes Napimami előadásunkra! Jelentkezz ide kattintva! Az előarásról részletesen ezen a linken olvashatsz.