A terhesség az élet egyik legtermészetesebb dolga. Csodálatos biológiai folyamat, izgalommal teli várakozás, amely végeredményeképpen egy szép, és egészséges kisbaba születik. A család szeme fénye.

A várandósság egészséges állapot, semmiképpen nem betegség, de egy nagyon felelősségteljes időszak, amikor nem csak magunkra kell vigyáznunk, hanem egy bennünk fejlődő kis életre is.  Az orvosok, nővérek, védőnők és más szakemberek, szaktudásukkal segítenek bennünket, hogy minden a legnagyobb rendben menjen. Azt azonban sohasem szabad elfelejtenünk, hogy a magzatnak, elsősorban, ránk: anyákra, és a mi közvetítésünkkel az apákra van a legnagyobb szükségük. Jó, ha megtanuljuk a maga helyén kezelni az orvosi és más külső segítséget. Ne értékeljük túl, de tudjuk igénybe venni őket, ha a magzat, vagy az anya érdeke azt kívánja.

Ehhez azonban szükséges, hogy picit többet tudjunk arról, hogy az egyes vizsgáltok mire valók. A kismamának, a kilenc hónap alatt számos olyan orvosi vizsgálaton kell, hogy részt vennie, amelyek jelentősségéről vajmi keveset tud. Sajnos a legtöbb kórházban ráadásul a vizsgálatok is „futószalagon” mennek, így az egészségügyi személyzetnek sem sok ideje marad a vizsgálati eredmények részletes magyarázatára. A kismama – teljesen érthető módon – szorongani kezd. A szorongást csak növelheti, ha valamelyik eredménye még el is tér a várttól. Ezt szeretném egy picit oldani azzal, hogy megpróbálom az egyik, várandósok által sok kérdést felvető vizsgálatot, az AFP vizsgálatot, részletesebben elmagyarázni.

Mi is az az AFP-szűrés?

Az AFP mozaikszó, jelentése Alfa-Fetoprotein. Ez egy fehérjelánc, amely a magzat szervezetében termelődik. Élettani szerepe egyelőre nem tisztázott. A tudomány mai állása szerint az AFP leginkább az immunszabályozással hozható összefüggésbe. Ugyanakkor viszont az AFP mennyisége és néhány a későbbi születési rendellenesség (Down-szindróma, valamint a nyitott gerinc) között egyértelmű összefüggés mutatható ki. Írok tehát néhány sort ezekről is:

A Down-szindróma egy olyan tünetcsoport, amely súlyos szellemi fogyatékosságok egyik leggyakoribb oka, de ezen kívül egyéb szervi problémákat (szívbetegségek, látó- és hallószervi fogyatékosság, stb.) is okoz. A Down-szindrómát a 21-es kromoszóma „triszómiája” okozza (ez azt jelenti, hogy kettő helyett három 21-es kromoszóma van a fejlődő magzat sejtjeiben). Megelőző vizsgálatok nélkül megközelítően minden 700 újszülöttből 1 születne ezzel a betegséggel. A rendellenesség nem örökletes, ezért családi előzmény nélkül is megjelenhet.

A nyitott gerinc az egyik legsúlyosabb veleszületett rendellenesség, mely szűrési vizsgálatok nélkül minden 400. gyereket érintene. Itt a gerincoszlop elégtelen záródása miatt nagy a valószínűsége a gerincvelő sérülésének, mely bénuláshoz, az alsó végtagok gyengeségéhez vezet. Ezeknél a gyerekeknél az agyfolyadék is felszaporodhat, így sokszor vízfejűség (hydrocephalia) is kialakul, mely sebészi beavatkozással ugyan kezelhető, de gyakran szellemi visszamaradottságot okoz.

Az ún. szérum-AFP szűrés ezekre a ritkán előforduló rendellenességekre hívhatja fel a figyelmet, már a terhesség 16. hetében. Az AFP ugyanis a magzat szervezetéből a kismama vérkeringésébe is bejut a méhlepényen keresztül. Koncentrációja az anya szervezetében a terhesség 30-33. hetéig folyamatosan növekszik, majd ettől kezdve a szülésig csökken.
A terhesség 16. hetén, az AFP-vizsgálat során a kismamától vért vesznek, és laboratóriumi eljárással megállapítják, hogy a koncentráció mértéke megfelel-e a normálisnak. Ez csupán szűrőteszt, amelyben a. „normál érték” igen tág határok között változhat. Ebből az is következik, hogy normálistól eltérő érték egyáltalán nem biztos, hogy egyben a magzat betegségét jelenti. Amennyiben az ún. szérum-AFP érték a normálisnál magasabb, úgy felmerül a nyitott gerinc gyanúja, ha ez az érték alacsonyabb, akkor pedig Down-szindrómára gyanakszanak. Ilyen esetekben a vizsgálatot részletes genetikai ultrahangvizsgálat követi, illetve a magzatvíz AFP-koncentrációjának meghatározására és egyéb speciális vizsgálatokra is sor kerülhet.

Az AFP-szűrővizsgálat eredményeit számos tényező befolyásolhatja. Ez a szűrővizsgálat például csak az éppen betöltött 16. terhességi héten hoz értékelhető eredményt. Mivel a teherbe esés pontos időpontját viszont sokszor nehéz meghatározni, ezért gyakran előfordul, hogy ezek az eredmények tévednek. Az érték attól is magasabb lehet a normálisnál, ha túl későn történik a mintavétel, viszont alacsonynak tűnhet, ha túl hamar veszik le a mintát. Ezen felül az anya testtömege is befolyásolja a koncentráció mértékét. Az anyai vérben az AFP-koncentráció ugyanakkor napszakonként is ingadozik, így a nem reggeli órákban történő vérvétel eredménye szintén megtévesztő lehet. Ma már az ultrahang vizsgálat sokkal pontosabb eredményeket mutat.(Egyes országokban, pl., Hollandia nem is használják már ezt az eljárást!)
Ismételten hangsúlyozom, hogy a vizsgálat csupán szűrő, és nem diagnosztikai jellegű, ezért az átlagtól eltérő érték egyáltalán nem jelenti a magzat érintettségét is.

A méhen belüli diagnosztikai beavatkozások közül azonban a legkevesebb kockázatot a magzatvízvétel jelent. Magzatvíz-mintavétel esetén annak a kockázata, hogy a terhesség megszakadjon, a tapasztalatok alapján körülbelül mindössze 1% (és nem 5%!). Ezt az 1%-ot kell összehasonlítani a magzat esetleges betegségének várható kockázatával.
A 35 évesnél fiatalabb kismamák esetében az alacsony AFP-érték – amennyiben az elvégzett részletes genetikai ultrahangvizsgálat eredménye megnyugtató – nem jelent magasabb kockázatot a Down-szindróma előfordulását illetően, mint a magzatvíz-mintavétel a magzat elvesztése tekintetében (35 év felett nő a Down-szindróma előfordulásának esélye).

Minden pár arról álmodozik, hogy amikor eljön az ideje, ép és egészséges pici babát tartson a kezében. Ezért fontosak a terhesség alatti komplex szűrések és orvosi vizsgálatok. Azonban nagyon fontos még egyszer hangsúlyozni, hogy a terhesség nem betegség. Jó, ha tudjuk, hogy a szükséges vizsgálatoknak milyen jelentőségük van, és nem tulajdonítunk jelentőségüknél nagyobb fontosságot nekik. Inkább próbáljuk meg élvezni a terhesség szépségeit, és éljük át a teremtés csodáját!