Gabonapehely tejjel. Egy új kutatás szerint a reggeli minősége határozza meg, hogy a nap folyamán milyen egyéb ételeket fogunk fogyasztani. Azok, akik egy tál zab- vagy kukoricapehellyel indítanak, a nap folyamán sem fognak cukros és zsíros ételekhez nyúlni.
A tanulmányt Sigrid Gibson táplálkozástudományi szakember jelentette meg a BNF Nutrition Bulletin című lapban. Véleménye szerint a gabonapehely-reggeli rendkívül egészséges, mivel magas kalciumtartalma mellett megfelelő mennyiségű rostot, fehérjét és szénhidrátot is fogyasztunk vele.
A brit Nemzeti Étrend- és Táplálkozástudományi felmérés keretében 12 068 ember fogyasztási szokásait vizsgálták, mindannyiuk életkora 19 és 64 év között volt. A megkérdezettek egyötöde semmit nem evett reggelire, egyharmaduk fogyasztott gabonapelyhet, a maradék 45 százalék pedig másfajta étellel kezdte a napot.
A reggeli legnépszerűbb eleme a kávé és a tea volt: a résztvevők 85 százaléka nem tudta valamelyik nélkül elképzelni az első étkezést. A reggelik 82 százaléka tartalmazott tejet, 39 százaléka gabonát, 33 százaléka kenyeret, és 14 százaléka valamilyen gyümölcsöt.
A nők kevesebb kenyeret, kolbászt, bacont és tojást, viszont több gyümölcsöt fogyasztottak, mint a férfiak. A tanulmány szerint azok, akik szántak időt a reggelire, később a nap folyamán kevesebb kevesebb zsírt és több szénhidrátot vettek magukhoz. Közülük is azok, akik gabonapelyhet fogyasztottak, kevesebb telített zsírsavat és fehérjét tartalmazó ételt ettek, mint azok, akik mást reggeliztek.