A Szülők Háza Alapítvány elnökeként a közelmúltban Ghánába, Accrába látogattam, hogy a Szülők Háza hazai és nemzetközi szinten elismert szülőtámogató és közösségépítő programját megismertessem a helyi állami- és civil szervezetekkel. A látogatás előzménye a korábban a Világbankkal megkezdett tárgyalássorozat, amelynek kapcsán a ghánai állam felfigyelt a programra és érdeklődést mutatott a helyi adaptáció iránt.
Szociálpolitikusként, aktív analitikus családi tanácsadóként megálmodott Szülők Háza története immáron 15 évre nyúlik vissza. A közel másfél évtizede működő első budapesti központ után mára több további fővárosi, illetve vidéki egység nyílt. A sikeres programot az Európai Unió 2012-ben “jó gyakorlattá” minősítette, a civil franchise keretprogramra felfigyelt az ENSZ, valamint a Világbank is. A világbanki ajánlás eredményeképpen, a Magyar Nagykövetség – Szabó András nagykövet úr – szervezésével jött létre a ghánai látogatás.
A magyar delegáció, amelynek tagja volt Székely András is, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatási-elemzési vezetője számos magas szintű megbeszélésen vett részt Ghánában, ahol bemutatták a Szülők Háza programot, a KINCS tevékenységét, illetve jó együttműködéseket alakítottak ki az állami és civil szervezetekkel. A delegáció találkozott a John Agyekum Kufuor Foundation és a Nemzeti Népesedési Tanács (National Population Council) elnökével is egy kerekasztal megbeszélés keretében, ahol különböző, a népesedés és demográfia területén tevékenykedő szakemberek képviseltették magukat.
A küldötteket fogadta Ghána oktatási minisztere, Dr. Matthew Opoku Prempeh a helyettesével együtt, Alexander Kodwo Kom Abban egészségügyi miniszterhelyettes, valamint a Világbank országigazgatója Henry G. R. Kerali és munkatársai is. Az Európai Unió delegációjának vezetőjével, Diana Acconcia nagykövet asszonnyal  is találkoztak, aki az EU Rezidencián fogadta őket.
 Ellátogattam az OSU Gyermekotthonba is, Mawutor Ablo, a Gender, Gyermek és Szociális Ügyekért Felelős Minisztérium igazgatójának kíséretében, ahol Christiana Addoval, a gyermekotthon vezetőjével folytattunk megbeszélést a gyermekvédelmi rendszer kihívásairól. A legfőbb problémának a felelős gyerekvállalással kapcsolatos tudásrendszer hiányosságait azonosítottuk. Ghánában sok gyereket vállalnak, akikről később – egészségügyi és egyéb szociális problémák miatt – a szüleik nem tudnak gondoskodni. Az intézmény vezetője elmondta, hogy nagyon fontos lenne egy prevenciós program, ami képes lenne csökkenteni az ilyen esetek számát és hatékony szemléletformálást tudna megvalósítani.
A ghánai szakpolitikusok, állami és civil szervezetek vezetői szerint a Szülők Háza programot azért fontos bevezetni, mert az a családokon és kisközösségeken keresztül próbál változást elérni olyan beavatkozásokkal, amelynek hatása számos más területen is érvényesül – jelesül a piaci tudatosság növelésében és a saját közösségek fenntartható módon történő kezelésében. A sikeres működés érdekében olyan, üzletileg is fenntartható tevékenységek folytatására van szükség, amelyek minden szempontból a helyi igényeken és lehetőségeken alapulnak. A beszélgetések során elkezdett kialakulni az a struktúra, amiben a Szülők Háza ghánai adaptációja megvalósíthatóvá válhat.
A mintaprogram kidolgozásán túl szóba került további a Kopp Mária Intézettel való kutatási együttműködési közös gondolkodás is, kiemelt fókusszal a demográfiai és mentálhigiénés programokra.