Hosszas tervezgetés, sok munka és várakozás után végre minden lehetőség adott, hogy a családalapítás ne csak egy távoli álom legyen és úgy érzed, hirtelen több kérdés és kétség gyötör a témával kapcsolatban, mint valaha? Ne aggódj, nem vagy ezzel egyedül! Hiába lebeg éveken keresztül a szemünk előtt a gyermekvállalás gondolata, hiába hisszük, hogy pontosan tudjuk, mire számíthatunk, amikor a rég áhított cél végre reális közelségbe kerül, rájövünk, hogy elképzelésünk sem volt, mennyi kérdést kell még megválaszolnunk magunknak. 

Tanácsadói munkám során gyakran bátorítom arra a klienseimet, hogy ne várják el maguktól a tökéletességet, merjenek hibázni és merjenek tanulni a hibájukból. A családalapítás és a gyermekvállalás kérdésében emellett azonban mindenkit tudatosságra és alaposságra is szoktam inteni, hiszen ilyenkor egy egész életre szóló változásról és felelősségről döntünk. Négygyerekes anyaként bátran mondhatom, hogy a legkiválóbb terveket is egy pillanat alatt képes felülírni az élet – gyakorló szülőknek elég csak egy hétvégi családi kirándulásra gondolniuk…☺–, de képzeljük csak el, mi lenne, ha még előzetes elképzelésünk sem lenne?! Egy gyermek érkezése minden esetben alapos tervezést és felkészülést kíván, de erre az előkészületre ne úgy tekints, mintha egy megoldandó probléma vagy egy leküzdendő akadály lenne, hiszen ez sokkal inkább egy konstruktív, teremtő folyamat, amivel a hosszú távú családi boldogulást alapozzátok meg.  

Nézzük, mivel könnyíthetitek meg mindezt, mi az, amire mindenképp gondoljatok, mielőtt életre szóló döntést hoznátok!

Az első és legfontosabb lépés, hogy gondosan és őszintén(!) megvizsgáljátok, megfelelő-e az időzítés. Nagyon fontos átgondolni, hogyan fér bele egy új családtag érkezése a karrierterveitekbe és milyen kilátások vannak a szakmai és a személyes életetekben, amelyek kedvezően vagy épp ellenkezőleg, meglehetősen kedvezőtlenül hatnának rátok, ha kisgyerekes szülőkké válnátok. Évek óta gyereket szeretnél, de épp egy rég vágyott kinevezés előtt állsz a munkahelyeden? Légy magadhoz teljesen őszinte: mi az, ami az aktuális élethelyzetedben fontosabb számodra? Ebben a gondolatfolyamban kulcsfontosságú, hogy ne ítélkezz magad fölött, és ne törj pálcát a párod feje fölött sem, ha elsőre nem értetek egyet valamiben. A családalapítás egyértelműen kompromisszumokkal jár, ám a hosszú távon kiegyensúlyozott családi élet érdekében fontos, hogy ne hozz olyan döntéseket, amit önfeladásként élsz meg és ne kényszerítsd erre a társadat sem. Bármilyen nehéz, próbáld meg száműzni a fejedből a társadalmi elvárásokat, a szüleid akaratát, a munkatársad szuperbiztos elméleteit – itt most rólad és rólatok van szó! Hidd el, a szó nélküli lemondás, az állandó önfeláldozás előbb-utóbb visszaüt. Térképezzétek fel alaposan a jövőbeli lehetőségeket: gondoljátok át, ki tud hosszabb ideig otthon maradni a kicsivel, kinek fájna kevésbé (vagy kinek esne jól) egy karrierszünet, milyen lehetőségeitek lennének az atipikus munkavégzésre, mennyire rugalmas a jelenlegi munkahelyetek.

Ezen már túl is vagytok? Szuper! A következő lépés a tudatos felkészülés a terhesség időszakára. Érdemes ilyenkor számba venni azokat a dolgokat, amelyeket már régóta szerettetek volna megváltoztatni az életmódotokon. Onnantól kezdve, hogy teljes az elhatározás, már nem csak magatokra kell gondolnotok – ám a közös gyermeketeknek úgy tudjátok megadni a lehető legjobbat, ha közben ti egymásnak is ugyanezt próbáljátok nyújtani. Ennek természetesen alapfeltétele, hogy felismerd és megtanuld, hogy Neked mire van szükséged, hiszen csak akkor tudsz másoknak is jól adni, ha Te is rendben vagy. Vizsgáljátok meg: eléggé figyeltek arra, hogy eleget beszélgettek-e egymással? Kölcsönösen jól figyeltek egymásra? Aztán vessetek egy pillantást a mindennapi tevékenységekre is. A kiegyensúlyozott étkezés helyett sokszor inkább egy szelet pizzát ebédelsz? Szívesen lemondotok a testmozgásról egy közös filmnézés javára? Nem tagadom, ez sokszor aranyat érhet, de gondoljátok át: mi lenne, ha egyszer inkább a fordítottját tennétek? Garantálom, nem fogjátok megbánni! Biztosan nem ez lesz életetek legegyszerűbb időszaka, de tehettek azért, hogy az egyik legszebb, legemlékezetesebb legyen.

A tudatosság megkívánja, hogy rendesen felkészüljetek a szüléssel kapcsolatos kérdésekre is. Egy (leendő) anyának a testi változásokra ugyanúgy fel kell készülnie, mint a lelki átalakulásra, és alapvető fontosságú, hogy ezeket a változásokat támogató, biztonságos közegben élhesse meg. Ehhez az is kell, hogy – a későbbi vitákat elkerülendő–, időben beszéljétek meg, hogyan indultok el ezen az úton. Az orvosválasztás, a szülés módjának megválasztása nagyon sokat számít, és ezen a téren a részletkérdéseket sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Vegyétek figyelembe az egészséggel kapcsolatos rizikófaktorokat, és – mint az élet megannyi területén – azt javaslom, próbáljátok a megelőzésre, az előzetes odafigyelésre helyezni a hangsúlyt. 

A holnap ma dől el

Fontos megfelelő tudás birtokába jutnotok azzal kapcsolatban is, hogy mi lesz az igazán fontos a nevelési alapelveitek tekintetében. Sokan mondják, hogy ebben a kilenc hónapban épp elég a fent leírtakkal, na meg a babakocsi, a gyerekszoba vagy a rugdalózó színével foglalkozni, a gyereknevelés már jönni fog magától. Rengeteg tanácsadáson tapasztalom, hogy a párok gyakran bíznak abban, hogy ha egymást jól megértik és az alapértékeik is egyeznek, nem lehet gond a gyerekneveléssel sem. A tapasztalat azonban egy kicsit mást mutat. 

Gondoljatok csak bele: a gyermeketek a ti gondoskodásotok kötelékében, a ti közös elveitek alapján fog fejlődni és felnőni. Egyáltalán nem mindegy, hogy egységes, következetes mintákat, vagy széthúzó, egymásnak ellentmondó példákat adtok át neki. A gyerekek három éves korára kialakul a személyiségének legbelső magja, az egyéni viszonyulása a világhoz és önmagához, amiben óriási szerepetek lesz. Ebben az időszakban a legfontosabb, hogy lehetővé tegyétek a biztonságos kötődés kialakulását, és megteremtsétek a pozitív önértékelésének, önismeretének alapjait. A folyamatos visszajelzés, a dicséret, a minőségi együtt töltött idő, a határok megfelelő és következetes kijelölése, valamint a gondoskodó testi érintés mind-mind olyan tényezők, amelyeket a hozzá legközelebb álló szülőkön kívül más nehezen tud megadni neki. Ha ez megvan, máris megteremtitek neki a lehetőséget, hogy kellő érzelmi intelligencia birtokában fejlődhessen a későbbi évei során; ez a képesség pedig többet jelent bármilyen tudásnál! Ez lesz a kulcs ahhoz, hogy a jövőben a saját társas eszközkészletét megfelelően tudja használni a kapcsolatai alakításában, hogy könnyen megtanulja, milyen érzelemkifejezésnek van vagy nincs helye egy adott szituációban, és hogy egy kiegyensúlyozott, önmagával tisztában lévő felnőtté válhasson. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy Ti biztos és konszenzuson fekvő alapokat fektessetek le a nevelési elveitekkel kapcsolatban. Bizony, már most! ☺ 

De mi lesz később?

A döntéseitek sorába be kell illesztenetek a bölcsődei, óvodai közösség megválasztását is. Ha eljön az idő, bizonyára mérlegelitek majd a távolság, a hírnév, az elérhetőség és az intézményi forma kérdését, és az is lehet, hogy felmerül bennetek, vajon milyen iskola várja a gyereketeket, miután kilép az adott intézményből. A megfontolt választás természetesen nagyban befolyásolhatja az alapvető viszonyulását a formalizált intézményekhez, de az adott közösség összetételét, a társas kapcsolatok alakulását a legnagyobb elszántság és a legjobb szándék mellett sem fogjátok tudni befolyásolni. Szíved szerint rögtön azt néznéd, melyik óvodában tanulhat emelt óraszámban angolul vagy hol járhat kiemelkedő presztízsű zongoraszakkörre? Azt tanácsolom, állj meg egy pillanatra, és tedd fel magadnak a kérdést: biztos, hogy az első években fontos minden készséget tökélyre fejleszteni? Érdemes megfontolnod, hogy a társas készségek erősítése, a játék önfeledt élvezete és a kreativitás szabad megélése nem segíti-e hozzá legalább olyan mértékben egy boldog és sikeres élethez, mint a heti négy óvodai képességfejlesztő különóra. A saját gyermekeimen végignézve a legnagyobb biztonsággal merem állítani, hogy a válasz az, amit legbelül valószínű Te is pontosan érzel: a biztonságos kötődés, az érzelmi intelligencia, a kreatív gondolkodás és a szeretetteljes kapcsolódások valójában egy életen át a segítségére lesznek a tehetsége kibontakoztatásában.

A cikk elkészítését az NN Biztosító Életkapu programja támogatta.

(fotó: Pexels)